Kako odabrati prvi školski instrument?

Polazak u prvi razred muzičke škole često je podjednako stresan kao i polazak u redovnu osnovnu školu. Za decu prvi časovi u muzičkoj školi predstavljaju susret s novim načinom učenja, novim nastavnicima i upoznavanje s instrumentom, dok za roditelje problem predstavlja odabir same škole i odgovarajućeg predavača, a zatim i muzičkog instrumenta i ostale opreme.

Kupovinu instrumenta za početnike olakšavaju radnje specijalizovane za prodaju muzičkih instrumenata, ali pred odlazak u šoping ipak bi trebalo da se što je moguće bolje pripremite. Poznavanje instrumenta i koje karakteristike jedan instrument za početnike treba da ima učiniće odabir instrumenta lakšim. Ukoliko odaberete instrument čije odlike odgovaraju Vašem detetu, njegov proces učenja biće brži i jednostavniji.

????????????????????????????????????????????????????

Polazak u muzičku školu i početak učenja muzičkog instrumenta za dete predstavlja prekretnicu u životu. Tokom učenja, pored muzičkog talenta, razvijaju se i osećaj za ritam, melodiju kao i opšta inteligencija. Kako bi učenje bilo uspešnije, potrebno je što ranije detetu obezbediti instrument na kome će ono moći da vežba kod kuće. Pored dodatnog uvežbavanja zadatih deonica, ovo omogućava detetu da svira u poznatom i prijatnom okruženju, a roditeljima da prate njegov napredak.

Školski instrumenti uglavnom su prilagođeni potrebama učenika. S obzirom da se radi o početku učenja, većina muzičkih škola (onda kada vrsta instrumenta to dozvoljava) za učenje koristi onaj tip instrumenta koji je jednostavniji za savladavanje, a često i fizički manji i lakši. U skladu s tim, izbor instrumenta koji će dete svirati kod kuće treba da bude poput onog u muzičkoj školi.

skolsli instrumenti za decu

Pre odlaska u kupovinu, ukoliko postoji mogućnost, korisno je posavetovati se s predavačem u muzičkoj školi, ili drugim stručnjakom za instrument koji dete uči da svira. Takođe, u prodavnicama muzičkih instrumenata većinom rade dobri poznavaoci muzičke opreme, te se ne ustručavajte i da njima postavite pitanje u vezi sa instrumentom. Oni su tu zbog Vas, da pomognu pri izboru i objasne razliku između različitih vrsta školskih instrumenata.

Takođe treba obratiti na kvalitet izrade muzičkog instrumenta, kao i na cenu. U najvećem broju slučajeva veoma niska cena jeste odraz lošeg kvaliteta izrade, a samim tim i lošija prilagođenost potrebama (budućeg) učenika. Primera radi, kod veoma jeftinih gitara žice često umeju da budu previše tvrde i samim tim izuzetno teške za okidanje. S druge strane ne treba izgubiti iz vida da se radi o instrumentu koja će Vašem detetu služiti za učenje, te da ne treba da trošite malo bogatstvo na njega. Dakle, kada je cena u pitanju, najbolji savet je – držite se zlatne sredine.

skolski instrumenti

Kada krenete u kupovinu instrumenta, trebalo bi da, ukoliko ste u mogućnosti, povedete sa sobom i dete. Veoma je korisno ukoliko ono isproba odabrani instrument pre same kupovine, jer ćete tako moći da proverite da li je veličina odgovarajuća, a daćete i detetu priliku da učestvuje u izboru svog budućeg instrumenta. Trebalo bi da imate na umu da dete neće moći da svira instrument koji je nezgodan ili suviše velik, i to će stvarati dodatni stres tokom učenja. Ovo je posebno važno kod instrumenata koji se sviraju stojeći, kao što su duvački.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *