Negujte svoju kožu u skladu s godinama

S godinama, naša koža doživljava brojne promene. Svakodnevna nega lica, koja uključuje čišćenje, piling i hidriranje kože, menja se, jer u četrdesetim godinama Vaša koža zahteva drugačiju rutinu od one koja je bila efikasna u dvadesetim. Uz to, nega prirodnom kozmetikom izuzetno je važna za osetljivu kožu lica, kako bi ona ostala blistava i sjajna što duže.

pege na licu

U dvadestim godinama…

Česti noćni izlasci i duge žurke ostavljaju posledice čak i na izgled naše kože. Ukoliko do sada niste, počnite da redovno čistite lice dva puta dnevno – ujutro i pre odlaska na spavanje.

Osnovno pravilo kog bi trebalo da se pridržavaju sve devojke jeste da pre spavanja uklone sve tragove šminke s lica, bez obzira na eventualni umor. Puderi, rumenila i kreme koje nanosimo tokom dana, kao i nečistoće koje se nalaze svuda oko nas, mogu da začepe pore lica, i ukoliko se ne uklone pre odlaska na spavanje, one mogu značajno da naruše izgled kože.

Prirodni tonici i mleka za skidanje šminke predstavljaju pravi izbor. Nakon toga, na čisto lice nanesite kremu s prirodnim sastojcima koji odgovaraju Vašem tipu kože. Ukoliko je ona suva, birajte kreme sa sastojcima poput arganovog ulja ili šea putera. Za masnu kožu sklonu nepravilnostima preporučuju se kreme koje otčepljuju pore kako bi koža mogla da diše.

nega lica kožu

U tridesetim godinama…

U ovim godinama, većina žena počinje da bije bitku s prvim borama. Pored toga, na koži se mogu javiti nepravilnosti poput fleka, nastalih usled oštećenja sunčevim zracima, stresa i promene u hormonskom stanju organizma. Stoga je važno da svoju kožu redovno hidrirate, koristeći kremu sa zaštitnim faktorom.

Za ublažavanje bora, koristite kreme s sastojcima koji imaju antioksidantska svojstva. Antioksidanti su moćni molekuli koji oslobađaju kožu od slobodnih radikala. Najbolji prirodni antioksidanti, saveznici Vaše kože, jesu vitamini A i E. Izbegavajte kreme i druge proizvode za negu lica koji u sebi sadrže veštačke konzervanse (parabene) i mirise, jer oni dodatno narušavaju stanje kože.

Kako bi koža što drže zadržala blistavost, važno je u ovim godinama započeti redovne pilinge. Piling služi da s površinskog sloja ukloni mrtve ćelije kože, koje će prirodno biti zamenjene novim, zdravim ćelijama. Za najbolje efekte, koristite blage, prirodne pilinge bez agresivnih sastojaka poput veštačkih mirisa.

Nakon četrdesete godine

Pored svakodnevne nege noćnim i dnevnim kremama za lice, Vašem licu je sada potrebna dodatna hidratacija, koju možete postići redovnim korišćenjem maski za lice. Uz maske koje možete pripremiti u kućnim uslovima, tu su i odlasci na profesionalne tretmane kod dermatologa koji će se pobrinuti da Vaša koža dobije sve ono što joj treba u ovim godinama. Ovakav tretman dovoljno je uraditi jednom mesečno.

Najbolji način da pomognete svojoj koži da izgleda lepo što duže, jeste da je zaštitite od negativnih uticaja iz okoline. Pored UVA i UVB zračenja, tu je su i slobodni radikali koji oštećuju kožu. Stoga svi proizvodi koje koristite treba da imaju zaštitnu ulogu, i da budu sastavljeni od prirodnih sastojaka u što većoj meri. Povedite računa i o količini vremena koju provodite na suncu, naročito u najtoplijem delu dana.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *