Kućno vs. ordinacijsko izbeljivanje zuba

Beo, blistav osmeh nije samo stvar mode ili estetike, već je veoma značaj i za celokupno zdravlje, te izbeljivanje zuba nije samo tretman koji će uticati na Vaš izgled, već je važan i u Vašem prezentovanju kao zdrave osobe koja vodi računa o svom telu.

Često se postavlja pitanje da li je bolje izbeljivanje zuba raditi u kućnoj varijanti i prirodnim proizvodima ili se ipak podvrgnuti ordinacijskoj proceduri, a ovu dilemu rešićete ukoliko sebi odgovorite na pitanje kakav tačno efekat želite? Za bolje i dugotrajnije rezultate, svakako je bolji drugi način za izbeljivanje zuba, ali i prvi može značajno uticati.

Izbeljivanje zuba kod kuće prirodnim putem

Jedna od opcija za kućno izbeljivanje zuba jeste izbeljivanje uz pomoć voća, odnosno jagoda i unutrašnjosti kore od banane, kojima ćete istrljati zube. Ovo nije previše efikasan tretman, a ukoliko ga sprovodite, obavezno operite zube pastom nakon njega.

Dalje, soda bikarbona, limun i jabukovo sirće često se pominju kao uspešni u procesu za izbeljivanje zuba, i oni su mnogo efikasniji od voća. Soda bikarbona može posvetliti zube, ali je nikako ne treba upotrebljavati suvu kako ne bi oštetila zubnu gleđ, već je treba razblažiti vodom ili sa nekoliko kapi limunovog soka.

Jabukovo sirće je takođe dobro za izbeljivanje zuba, ali ni ono ne treba da bude koncentrisovano za ovu namenu, već je dovoljno jednu kašićicu razblažiti u pola čaše vode i ovom tečnošću isprati usta.

izbeljivanje zuba

Loša i zdrava ishrana

Kao i za mršavljenje, održavanje dobre linije i imunitet, ishrana značajno utiče na izbeljivanje zuba. Ako konzumirate tamne napitke, poput kafe, crnog vina, tamnih čajeva, na zubima će Vam se pojaviti tamne fleke, te ova pića treba izbegavati u širokom luku i nakon njih prati zube.

Šećer je, kao što verujemo da Vam je poznato, takođe veoma štetan za izbeljivanje zuba, a ima ga u energetskim i gaziranim pićima, slatkišima i grickalicama. Šećer narušava stanje usne duplje, kvari zube i stvara karijes, te je dobro potruditi se i što više ga izbaciti iz ishrane. Ako ipak ne možete bez njega, jedite tamnu čokoladu sa niskim procentom šećera, i obavezno perite zube nakon jela.

Zdrava ishrana svakako pomaže izbeljivanje zuba, te umesto čipsa i grisina grickajte presnu šargarepu, koja odlično čisti zube od svih štetnih bakterija. Umesto veštačkih sokova, napravite prirodne. Za izbeljivanje zuba korisno je i konzumiranje presnih namirnica, poput kiselih jabuka, koje su takođe uspešni prirodni „čistači“ zuba.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Kada govorimo o efikasnosti, posebno onoj vizuelnoj, ordinacijsko izbeljivanje zuba umnogome prevazilazi sve kućne varijante i mnogo je učinkovitije, ali i neuporedivo skuplje od kućnih tretmana.

Kada se odlučujete za izbeljivanje zuba kod stomatologa, najpre se morate posavetovati sa svojim zubarom i sa njim tačno odrediti proceduru koja je za Vas optimalna. Ovaj tretman uopšte nije bolan i neprijatan poput, recimo, popravke zuba, a može posvetleti i nekoliko nijansi Vašu prirodnu boju ili onu stečenu nezdravim navikama.

Vodite računa da ordinacijsko izbeljivanje zuba uvek radite kod stomatologa, nikako u kozmetičkim salonima, kako ne biste ugrozili svoje i zdravlje usne duplje.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *