Estetska operacija – rešava problem

Estetska hirurgija polako postaje sastavni deo svakodnevnog života, kao i bilo koja druga grana medicine. Svako od nas zna bar jednu osobu koja je izvršila neku plastičnu operaciju na sebi, na ulici stalno srećemo žene kod kojih se jasno vidi da su odlazile „pod nož“ i ulepšavale se na ovaj način, a bombardovani smo i natpisima iz štampe o tome koja poznata ličnost je pribegla čarima estetskih zahvata. Ukoliko smo iskreni prema sebi, priznaćemo da i mi ponekad razmišljamo kako bismo izgledale nakon posete plastičaru.

Prednosti estetske hirurgije

Dobiti od estetskih operacija mogu biti višestruke ukoliko su zahtevi realni i ukoliko se sa njima ne pretera. Mnoge osobe pate i imaju manjak samopouzdanja zbog velikih i klempavih ušiju, krivog nosa ili malih grudi. Estetska intervencija je u ovakvim slučajevima opravdana, jer pacijent nakon zahvata počinje jedan novi život sa većim elanom. Promene na telu kod njih dovode do promene u svim segmentima i najveći benefit je što se osoba psihički oseća bolje.

Preterivanje

S druge strane, mnoge žene umeju da budu nerealne u svojim zahtevima. One se posle jedne operacije upuštaju u drugu i na kraju dobiju plastični izgled koji nikome nije privlačan. Verovatno je da se i one više ne osećaju dobro u svojoj koži, ali, verujući da će nova operacija popraviti štetu, uđu u začarani krug iz koga je teško izaći.

Najčešće estetske operacije su povećanje grudi, povećanje usana i korekcija nosa.

Povećanje grudi

Grudi se smatraju najvažnijim ženskim atributom, ali priroda nije svim ženama bila podjedanko naklonjena kada je u pitanju njihova veličina i oblik. Dok neke žene pribegavaju push up grudnjacima ili kremama za povećanje grudi, druge se upuštaju u hirurško povećanje grudi. Hirurškim putem moguće je povećati obe dojke ili samo jednu da bi se postigla simetričnost, a takođe se pored povećanja može izvršiti i podizanje grudi. Dojke postaju godinama opuštenije usled niza faktora kao što su trudnoća, dojenje, nagle promene težine, a mlitave grudi su nešto što ne želi nijedna dama. Sama intervencija sa sobom nosi rizik, kao i svaka druga operacija, obavlja se pod totalnom anestezijom ili u lokalnoj pod sedacijom. Normalnim aktivnostima se možete vratiti brzo, već nakon 10-ak dana.

Povećanje usana

Pune, napućene usne su nešto što je opšti trend poslednjih godina. Ukoliko pogledate slike koje dame postavljaju na društvene mreže, videćete da se na svakoj drugoj puće. Primetan je u poslednje vreme i porast hirurških intervencija kojima se povećavaju usta, tako da je ova operacija postala gotovo rutinska. Ukoliko niste zadovoljni kako vaše usne izgledaju ni uz pomoć šminkerskih trikova, rešenje za vas je ili trajna šminka, kojom ćete postići i veličinu i boju usana koju želite, ili punjenje hijaluronom koje traje svega 10-ak minuta, a sprovodi se pod lokalnom anestezijom. Nakon nošenja hladnih obloga narednih sat-dva možete se pohvaliti svojim novim usnama. Efekat traje od šest meseci do dve godine u zavisnosti od kvaliteta filera. Ukoliko, pak, želite trajno rešenje na raspolaganju vam je ugradnja silikona, koja sa sobom ipak nosi rizik, pa je potrebno da dobro razmislite o željenoj veličini usana da one ne bi izgledale neprirodno i patkasto.

Korekcija nosa

Korekcija nosa je jedna od najčešćih, ali i najkomplikovanijih estetskih operacija. Veliki i grbav nos mogu biti izvor kompleksa, a svakako je nešto što ćemo prvo primetiti kad upoznamo neku osobu. Operacija nosa je, definitivno, jedna od najopravdanijih operacija, ali, moramo napomenuti, i jedna od najkoplikovanijih, pošto se izvodi, kako se kaže, „na slepo“, a zahteva i veliku preciznost hirurga. Često se dešava da se za ovaj zahvat pacijenti ne odlučuju samo iz estetskih razloga, zbog krivog, asimetričnog nosa, već i zbog zdravstvenih problema i otežanog disanja zbog urođenih deformiteta.

Bitno je da se operacija nikako ne sprovodi pre 18. godine, jer rast nosa dotad nije još završen. Sama operacija se sprovodi u opštoj ili lokalnoj anesteziji, a u bolnici se ostaje svega nekoliko sati. Nakon same operacije nose se tamponi i zaštitna maska koji se skidaju nakon 7 dana, a nakon 2 nedelje skidaju se i konci. U prvom periodu morate izbegavati izlaganje sunčevim zracima, nošenje naočara i sl. Treba napomenuti da se pravi efekti vide tek nakon godinu dana od operacije.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *