Zamrzavanje hrane

Zamrzavanje hrane.

Zamrzavajte samo sveže i zdrave namirnice. Zamrznite namirnice odmah nakon pripreme, odnosno taj dan kada ste i pripremali nešto od hrane pa vam je ostalo. Hranu je najbolje držati na -18 stepeni. Najbolje stavljati u plastične kesice, boce širokog grla ili aluminijumsku foliju. Veličina pakovanja neka bude za jedan obrok, jer se jednom odmrznuta hrana ne sme ponovo zamrzavati.

Zamrzavanje povrća – najbolje je da povrće bude mlado, mekano, zdravo i neoštećeno.

Zamrzavanje voća – zamrznuti se sme samo potpuno zdravo voće u dobrom stanju.

Zamrzavanje mesa – osnovno pravilo je da se zamrzava samo sveže meso. Meso izrežite po želji i stavljajte u kese za zamrzivač. Najbolje po porcijama za jedan ručak.

Zamrzavanje mlečnih proizvoda – margarin je najbolje staviti u zamrzivač u papiru u kome je kupljen, a pre upotrebe ga potpuno odmrznuti. Sir se zamrzava u malim količinama, odnosno pakovanjima od jedne porcije jer se odmrznut sir jako brzo suši.

Zamrzavanje hleba i kolača – ukoliko ste nabavili ili ispekli više hleba nego što vam je potrebno možete ga staviti u zamrzivač i iskoristiti u naredna 3 meseca. Isto se savetuje i sa kolačima.

Zamrzavanje kuvanog jela – jela kao što su gulaš, ćufte, pilav i slično zamrznite sa dosta safta, tako da on prekrije jelo a odmrzavajte u jako zagrejanoj rerni, na 220 stepeni.

Zamrzavanje hrane

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *