OBROK SALATE –  I ZDRAVI I SITI

Mnogi restorani u Novom Sadu ponudiće vam u svom meniju raznolike obrok salate. Ovo je postao trend, bez koga se pozitivan imidž ne može zamisliti. Prezasićnost brzom i nezdravom hranom, kao i povećan broj gojaznih i osoba obolelih od dijabetesa, uticali su na povećanu svest mnogih o važnosti zdrave ishrane. A tu se obrok salate itekako uklapaju.

ZDRAV IZBOR

Obrok salate su najčešće najzdraviji izbor za koji možete da se opredelite kada birate hranu koju nude mnogobrojni restorani u Novom Sadu. U najvećem procentu čini je sveže povrće, koje se kao takvo posebno preporučuje u principima zdrave ishrane. Termički neobrađena, salata sadrži mnogo vlakana. Oni snižavaju loš holesterol i povoljno utiču na probavu. Mešanje povrća doprinosi većem stepenu antioksidanata u salati, odnosno vitamina C, E, likopena i alfa i beta karotena. Ovim se telo štiti od slobodnih radikala, odnosno štetnih produkata koji nastaju u telu i utiču na stvaranje mnogih bolesti. One su korisne i ukoliko ste se odlučili da izgubite kilograme, posebno kao večernji obrok.

Osim povrća, obrok salate najčešće sadrže i krutone, morske plodove, ali i meso, kao što su piletina, biftek ili riba losos. U skladu sa sopstvenim ukusom ili razlogom zbog koga naručujete obrok salatu, porazgovarajte sa osobljem i prilagodite je sebi. Predstavljamo vam tri ukusne obrok salate, koje možete pronaći na meniju koji za vas pripremaju restorani u Novom Sadu.

salata1

CEZAR SALATA

Ova salata spada u klasike. Nastala je 1942. godine u Meksiku. Njen tvorac je Ćezare Kardini (Cesare Cardini). Danas postoje mnoge varijacije ove salate, u koju se dodaju različite vrste mesa, slanina, ili inćuni, iako je Kardini bio protivnik dodavanja inćuna. Na njen ukus utiču parmezan i hrskavi krutoni ili pizza hleb. Paradajz, salata i masline ipak čine osnovu. Za mnoge omiljeno crveno povrće, kaže se da je čuvar mladosti i zdravlja. Povoljno deluje u borbi sa alergijama, astmom, uganućima, jača imunitet, a štiti od infekcija i prehlade. Blagotovoran je i u mnogim drugim situacijama, pa ga svakako treba uvrstiti u jelovnik, a u svoj su ga uveli svi restorani u Novom Sadu. Mnogi za zelenu salatu kažu da je rudnik zdravlja. Bogata mineralima i vitaminima, može čak i da ublaži bol. Odlična je protiv nesanice, a utiče i na zdravlje kože. Masline čuvaju srce i krvne sudove. Izuzetno su korisne tokom procesa mršavljenja. Zdrave su za kosu i kožu, a i posebno korisne u borbi protiv alergije.

CARPESE SALATA

Ova jednostavna i lagana salata pravi je put koji restorani u Novom Sadu nude ka Mediteranu. Paradajz, mocarela sir, masline i pizza hleb. Začinjena bosiljkom i maslinovim uljem, ova salata vratiće vam miris leta. Već smo pominjali blagodeti paradajza i masline, a u kombinaciji sa sirom, sklad ukusa je neizostavan. Mocarela sir je kravlji, mekani, beli sir. U obliku malih grudvica, ima izuzetnu hranjivu vrednost. Proizvodio se još u XV veku, a danas se koristi na pici, u jelima u kojima su potrebni sirevi koji se lako tope. Ipak, mnogi smatraju da je najbolja kombinacija ovog sira sa namirnicama u Carpese salati.

salata2

VITAMINSKA SALATA

Sam naziv govori da se ova salata, iz ponude koju imaju restorani u Novom Sadu, izdvaja moćnim povrćem, kombinovanim tako da budu zdrava bomba za organizam. O zelenoj salati i paradajzu već je bilo reči. Celer je biljka neobičnog ukusa i lekovitog dejstva. Poboljšava apetiti i olakšava varenje. Važan je za redovan krvni pritisak i imunitet, a u kombinaciji sa šargarepom daje pun pogodak.   Šargarepa je vrlo korisna za čišćenje jetre, kao i za dobar vid. Izuzetno bitno za detoksikaciju, ovo povrće takođe jača potenciju. Rukola je takođe važna za detoksikaciju organizma. Male kalorijske vrednosti, zasitna je i umanjuje potrebu za masnom hranom i šećerom. Radič je drevno povrće, koje osvežava i krepi. Važan je u ishrani dijabetičara. Utiče na zdrave mišiće i usporava starenje. Limun mnogi smatraju super – hranom, jer je jedna od najkorisnjih namirnica na svetu.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *