NAUČITE PRAVILA LEPOG PONAŠANJA U RESTORANU

Lepo ponašanje ili bonton podrazumeva skup  pravila kojima ostavljamo pozitivan utisak na druge i pokazujemo visok stepen svoje kulture. Znati ponašati se na svakom mestu, pa tako i u restoranu, važno je ukoliko brinete o svom imidžu, ali i ako jednostavno želite da budete pristojni. Bilo da su u pitanju restorani u Beogradu, Novom Sadu, restorani u Inđiji, ili nekom drugom manjem mestu, važno je znati detalje koji mogu da vam ulepšaju veče i da ostave pozitivan utisak na osobu ili više njih, koji su sa vama u društvu.

foto 1

MUŠKO – ŽENSKI ODNOSI U RESTORANU

Pravi restorani biće prepoznatljivi, bez obzira da li su to restorani u Inđiji ili Beogradu, kao što smo već napomenuli. Prepoznaćete ih po profesionalnoj usluzi i odličnoj hrani. Upravo tom nivou trebalo bi da se prilagodite i vi, već na samom ulazu. U odgovarajućoj toaleti u odnosu na zahtev restorana, muškarac bi trebalo da uđe prvi. Pozdravljanje je poželjno samo ukoliko vas na vratima dočeka konobar. Nakon odabira stola, u dogovoru sa ženskom osobom, muškarac preuzima njen kaput ili deo garderobe koji želi da odloži. Pomoći će ženi da se smesti, tako da ne bude okrenuta zidu, niti da sedi u prolazu. Kada je reč o izboru pića, muškarac bi trebalo da bude taj koji će predložiti izbor, ali u dogovoru sa damom odlučiće šta će poručiti. Odabir jela prepušta se dami i u odnosu na nju trebalo bi da se opredeli i muškarac. Dakle, ukoliko se odlučila za jednostavno jelo, muškarac neće odabrati specijalitet, a posebno neće odabrati ono najjeftinije iz menija. Kada hrana stigne, ženi se prepušta prvi zalogaj. Nakon odmerenog i tihog tona tokom razgovora, sledi priprema za polazak. Bonton nalaže da muškarac plati račun, iako u dogovoru sa damom to može da se promeni ili podeli. Obavezno je i ostavljanje napojnice ili bakšiša. Prilikom izlaska iz restorana, žena bi trebalo da bude prva.

foto 2

KAKO KORISTITI PRIBOR?

Restorani u Inđiji primer su kako i manja mesta mogu da održe visok nivo usluge. On se ogleda i u priboru koji će vam biti donet ili će vas čekati, ukoliko ste rezervisali sto. Osnovno pravilo je da pribor koristite onako kako je poslagan, odnosno redosledom sa leve i desne strane ka tanjiru. Vrlo često naići ćete na nekoliko tipova escjaga, ali pratite ovaj redosled, jer je poređan u odnosu na jela koja ste odabrali – od predjela do deserta. Ukoliko ste u većem društvu, čaše nikada nećete pomešati, ako znate da se vaše nalaze sa desne strane. Salvetu koju ste zatekli, razmotajte i stavite u krilo. Po završetku kompletnog obroka, ostavite je polu savijenu, sa leve strane. Ukoliko tokom obroka morate da napustite sto, da biste se vratili, presavijte je i ostavite kraj tanjira. Pravilo je i da pribor ne odlažate na sto, kada ga jednom upotrebite. Ostavite ga u tanjiru.

I JOŠ PONEŠTO…

Konobare u restoranu oslovljavajte sa „gospodine“ ili „gospođo“/“gospođice“. Ne razgovarajte punih usta, a laktove ne držite na stolu. Utišajte mobilni telefon i ostavite ga u džepu ili torbi. Ukoliko vam pribor ispadne, dozvolite osoblju da ga podigne i zameni. Ukoliko se desi određeni problem, obratite se šefu sale.  Kada završite sa jelom, ne odgurujte tanjir od sebe.

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *