15 NEOPHODNIH BESPLATNIH ALATA ZA WINDOWS ADMINISTRATORE

Možda ste mislili da je najbolje mesto da unapredite svoje iskustvo iz oblasti Microsoft server administracije na samom sajtu matične firme. U mnogim slučajevima to i jeste tako. Ali istina je da postoji značajan broj besplatnih (open source) alata, koji su čak bolji od matičnih Microsoft alata za Windows Server, Exchange, SQL i SharePoint. Od alata za mrežne probleme, do bezbednosnih analiza i analiza učinka, satavili smo listu najboljih besplatnih alata za Windows sisteme.  Sami izaberite svog favorita.

 ALAT BROJ 1 : WIRESHARK

 

Rešavanje mrežnih problema je prava umetnost, koja zahteva solidnu obuku i godine praktičnog iskustva. Ali alat kao što je Wireshark pojednostavljuje analizu saobraćaja, zahvaljujući mnogim, moćnim funkcijama. Samo jedan pogled na ovaj besplatni softver za analizu mrežnih protokola sa funkcijama u boji i videćete njegovu superiornu upotrebljivost, koja čini Wireshark vrednim alatom za bilo koju Microsoft prodavnicu.

Skinite ga i probajte :   www.wireshark.org

 ALAT BROJ 2 : AMANDA

 

Administratori traže da pojednostave težak posao pravljenja rezervnih kopija (backup) za Windows sisteme, taj posao odlično obavlja AMANDA (Advanced Maryland Automatic Network Disk Archiver).

 

Amanda pruža mogućnost administratoru, da podesi jedan glavni backup server, koji može da podrži i Windows desktop računare i servere preko mreže na različitim medijima, uključujući trake sa diskovima, diskove, ili optičke medije.

Preuzmite na :  www.amanda.org

 

ALAT BROJ 3 : MAILARCHIVA

 

E-mail arhiviranje je napredovalo i u centru pažnje za Exchange 2010, zahvaljujući povećanju sprovođenja usklađenih propisa u celoj industriji. Ali za one, koji još uvek ne koriste Exchange 2010, MailArchiva  obezbeđuje sredstvo vredno poštovanja za  Exchange 2000/2003, i druge mail servere, kao što su Postfix, Sendmail, Qmail, iMail, i Lotus Notes. MailArchiva dolazi i u besplatnoj i plaćenoj varijanti. Da biste videli listu funkcija i kako se razlikuju ova dva izdanja, pretražite sajt MailArchiva.

 

Preuzmite alat:   www.mailarchiva.com

 

ALAT BROJ 4: EXCHANGE 2010 RBAC MANAGER

 

Exchange 2010 RBAC Manager je odličan alat za administratore, koji rade na kontroli pristupa i razmene. RBAC Manager (RBAC Editor GUI) pomaže da se prevaziđe nedostatak GUI alata za rad sa novim funkcijama u Exchange – u, omogućavajući administratorima da pristupe, bez obzira da li imaju funkciju PowerShell master-a. Alat je napisan u programu C# i koristi PowerShell u pozadini da vam omogući da kreirate i upravljate ulogama u vašem Exchange 2010 okruženju.

Preuzmite:  www.rbac.codeplex.com

 

 ALAT BROJ 5: CORE CONFIGURATOR 2.0 FOR SERVER CORE

 

Ponuda command-line verzije Windows Server 2008 i Windows Server 2008 R2 prilikom instalacije, bila je odlična ideja. U toj verziji ima velikih mogućnosti. Jedini problem je što je administratorima potrebno da posegnu za knjigama o komandnim linijama, kako bi kaonfigurisali svoje servere.

Ova besplatna alatka obezbeđuje GUI metod upravljanja zadacima.

Preuzmite:   http://coreconfig.codeplex.com/

 

ALAT BROJ 6: AUTOSPINSTALLER FOR SHAREPOINT 2010

Svako ko je nekada instalirao SharePoint zna da kreirana SQL baza podataka ima haotična imenovanja, što dovodi do velikih naslova u bazi koja su u potpunoj suprotnosti. Nasuprot tome AutoSPInstaller koristi niz skripti da instalira SharePoint i obezbeđuje da imena baza ostanu čista u tom procesu.

Preuzmite:   http://autospinstaller.codeplex.com/

 ALAT BROJ 7: OCS INVENTORY

 

 

Ako vam je potreban odličan alat za pronalaženje svih uređaja povezanih na mrežu i koji hardver i softver imate instaliran na sistemu, onda je OCS-NG pravi alat za vas. On zahteva instalaciju OCS client inventory agenta na vašem sistemu, a onda možete uskladištite se podatke. To je lako za vizuelizaciju i pretraživanje.

Preuzmite:  https://launchpad.net/ocsinventory

 

ALAT BROJ 8: ULTRADEFRAG

 

UltraDefrag je alat za Windows koji može raditi defragmentaciju sistemskih fajlova, registri baza, i paging fajlova. On se konstantno ažurira kako bi osigurao najbolje performanse. Alat je u potpunosti kompatibilan sa Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7 i svim 64-bitnim verzijama OS Windows. Predstavlja vredan dodatak za bilo koje Windows okruženje.

Preuzmite:   http://ultradefrag.sourceforge.net/

 ALAT BROJ 9: NMAP FOR WINDOWS

 

 

Originalni Unix-only alat, Nmap za Windows je bio važan sigurnosni resurs više od 10 godina. Ovaj bezbednosni skener i mrežni maper se takođe može koristiti za popis mreže, upravljanjem rasporeda nadograđivanja, i prati host ili servisnu ispravnost. Podržava Windows 7, Windows Server 2008 i 2003, Windows Vista, i Windows XP SP1 i kasnije verzije.

Preuzmite:  http://nmap.org/book/inst-windows.html

 

ALAT BROJ 10: ZENMAP

 

 

Zenmap je odličan alat za mapiranje topologije uređaja povezanih u vašoj mreži. Ovaj bezbednosni skener radi drugačije od Nmap, pružajući interaktivne, animirane, vizualne podatke uređaja u mreži konfigurisanih u prstenovima. Klikom na uređaj on se pomera u centar vaše mrežne topologije, davajući vam mogućnost da lako pratite njegove različite konekcije.

Sa Zenmap-om se mnogo lakše ukazuje na informacije o potencijalnoj rannjivosti u mreži, što osigurava pravilan rad vaših ruteva i firewall-a.

Preuzmite:  http://nmap.org/zenmap/

 ALAT BROJ 11: POWERGUI

 

 

Nije tajna da PowerShell preuzima Windows svet velikom brzinom. To predstavlja veliko zadovoljstvo za mnoge administratore koji se sećaju dana komandne linije. Ali za druge, pisanje u komandnoj liniji može biti veoma naporno. Za njih kojima je potrebna grafička zamena kucanja u PowerShell-u trebalo bi da probaju PowerGUI, besplatni grafički korisnički interfejs i skript editor za PowerShell. Možda je vrednija izgrađena zajednica oko PowerGUI-a, sa svojim ogromnim skladištem korisnih skripti i bibliotekom za administraciju vaše mreže.

Preuzmite:  http://powergui.org/

 ALAT BROJ 12: PERFORMANCE ANALYSIS OF LOGS (PAL) TOOL

 

 

Ako ste ikada imali problem sa performansama, ali niste znali šta da merite i prikupljate, ili čak kako da analizirate prikupljene podatke, PAL je pravi alat za vas. Ovaj ”open source” alat vam pomaže u čitanju performansi prikupljenih logova, i analizira ih za vas, koristeći ugrađene podatke koji se odnose na većinu vaših windows proizvoda, uključujući Exchange, SharePoint, Active Directory i mnogo više. PAL je testiran za Windows 7, ali se takođe može koristiti i na Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, i Windows Server 2008 R2 operativnim sistemima.

Preuzmite:  http://pal.codeplex.com/

 

ALAT BROJ 13: CLAMWIN ANTIVIRUS

 

 

Ovo besplatno antivirusno rešenje predstavlja dragocen alat za administratore zadužene za bezbednost. ClamWin podržava Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows Me, i Windows 2000/98 sisteme, kao i Windows Server 2008 i Windows Server 2003.

Alat uključuje planer za skeniranje koji možete koristiti da podesite odgovarajuće vreme skeniranja, ali ne dolazi sa skenerom u realnom vremenu. Takođe ima mogućnost da se integriše u Windows Explorer i Outlook radi lakšeg skeniranja.

Preuzmite:  www.clamwin.com

 

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

ALAT BROJ 14: VIRTUAL ROUTER

 

 

 

Virtualni Ruter je izvanredan alat, koji pretvara bilo koji Windows 7 ili Windows Server 2008 R2 sistem u Wi-Fi pristupne tačke. Korišćenjem Virtualnog rutera, korisnici mogu bežično deliti bilo koju internet konekciju (Wi-Fi, LAN, kablovsku, dial-up, mobilni internet , i tako dalje…) sa bilo kojim Wi-Fi uređajem. Laptop, smart telefon, netbuk, bežični štampač, sve se može povezati sa virtualnim ruterom, kao sa bilo kojom drugom pristupnom tačkom, a veza je potpuno sigurna, korišćenjem WPA2, najbezbednije bežične enkripcije.

Preuzmite:  http://virtualrouter.codeplex.com/

 ALAT BROJ 15: VIRTUALBOX

 

VirtualBox je ‘must-have’ open source rešenje za virtualizaciju bilo kog administratora koji treba da pokrene guest OS na mašinama Windows, Linux, Macintosh, ili Solaris. Korišćenjem VirtualBox-a administratori mogu pokrenuti virtualne stanice širokog spektra operativnih sistema, uključujući Windows, Linux, OpenSolaris, OS/2, OpenBSD, pa čak i  DOS.

Da biste saznali više o tome u kojoj meri VirtualBox podržava različite operativne sisteme kao virtuelne mašine , pogledajte VirtualBox’s guest OS wiki.

Preuzmite:  www.virtualbox.org

Podeli na:

Ostavite komentar

Vaša emall adresa se neće prikazati drugima. Obavezna polja su obeležena sa *